Behandelingen | Kauwstelselbehandeling

Kauwstelselbehandeling


Wat is een tandarts-gnatholoog?
Een tandarts gnatholoog is een tandarts die zich bezig houdt met de diagnostiek en behandeling van patiënten met pijn en functiestoornissen aan het kaakgewricht en of de kauwspieren.

Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is het blokkeren van de ademhaling tijdens de slaap. Dit kan gebeuren doordat de tong naar achteren gaat en de luchtweg blokkeert. Als gevolg hiervan slapen patiënten erg onrustig en staan ze niet uitgerust op.

Wat is een MRA?
Een mandibulair repositie apparaat brengt de onderkaak naar voren waardoor snurken en apneus kunnen worden behandeld. De MRA wordt s’ nachts gedragen.

Behandelingen
 1. Slaap apneu en snurkklachten
  In bepaalde gevallen kan slaapapneu goed behandeld worden met een mandibulair repositie apparaat MRA. Een mra is een hulpmiddel waarmee ‘s nachts de kaak naar voren wordt gebracht, waardoor de tong de luchtweg niet kan blokkeren en apneus worden voorkomen.
   
 2. Gebitsslijtage
  Gebitsslijtage kan onder andere worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen zoals vruchtensap, frisdrank en door verkeerde mondgewoontes zoals knarsen en nagelbijten. Bij het behandelen van gebitsslijtage moet goed worden uitgezocht wat de oorzaak is van de slijtage en hoe dit kan worden behandeld. Dit kan door het aanpassen van het dieet, het afleren van verkeerde gewoontes en door het opbouwen/herstellen van de tanden en kiezen met wit vulmateriaal.
   
 3. Pijn en functiestoornissen van de kauwspieren en het kaakgewricht:
  Door overbelasting van de kauwspieren en het kaakgewricht kan spierpijn en pijn het kaakgewricht ontstaan. Dit kan gepaard gaan met een verminderde bewegelijkheid, knappen van het kaakgewricht en asymmetrische kaakbewegingen. De behandeling wordt meestal uitgevoerd in combinatie met een fysiotherapeut.