Behandelingen | Radiologische diagnostiek

Radiologische diagnostiek


Radiologie in de tandheelkunde

Het gebruik van röntgen foto’s blijft een belangrijke diagnostische hulpmiddel voor de tandarts. Landelijk en internationale richtlijnen en patiëntselectiecriteria voor het rechtvaardig benutting  van straling zijn beschikbaar. Een essentieel overweging is de balans tussen de baten en risico’s van toepassing van röntgenstraling. Kleine röntgenfoto’s (de zogenaamde solo’s), bitewings, kaakoverzicht foto’s (orthopantomogram) en röntgenschedelprofiel (RSP) zijn de meeste gangbare en toegankelijke typen opnamen voor zowel de algemene practicus als de tandarts specialist. De voordelen hiervan in termen van snel, eenvoudig en relatief veilig vervaardiging van de opnamen blijven enorm. Echter, het is niet te ontkennen dat aantal zaken betreffende de verantwoordelijkheid voor de interpretatie en diagnose stellen, blijven hangen. Inderdaad, het rechtvaardig verwijzing voor het vervaardigen van een röntgenfoto samen met het toepassing van de correct opnametechniek en in combinatie met een volledige interpretatie van de afgenomen weergaves, zal in het algemene de frequentie van retakes en de mate van misdiagnose onderdrukken. Het blijft echter de verantwoordelijkheid van de tandarts (-specialist) om zijn praktijkuitoefening zodanig te organiseren dat dit leidt in meeste gevallen naar het verlenen van een verantwoordelijke zorg.

CBCT

Toepassingen van Cone Beam Computed Tomography (CBCT) in de tandartspraktijk.
Het gebruik van CBCT in de tandheelkunde is de laatste jaren flink toegenomen dankzij de drie-dimensionele beelden die deze scanner aanbied. In conventionele radiografie, de vervaardigde opnames zijn twee- dimensioneel (2D) en d.w.z. plat geprojecteerd. Het hoofd van de patiënt is drie- dimensioneel  en wordt op een op een  (2D) detector geprojecteerd. Cone beam betekend dat de röntgenstralingsbundel een conische vorm heeft, waardoor deze in een keer het hele hoofd kan beslaan. De CBCT scanner draait dus slechts een keer om de drie-dimensionele opname te kunnen vervaardigen. De scan gegevens van de patient worden uiteindelijk in de vorm van een 3D volume weergegeven, die naar wens kan worden verwerkt. Zo kunnen in de beelden makkelijk dwarsdoorsneden worden gemaakt en kunnen kaak en gebitselementen plakje voor plakje worden bekeken (Figuur1).
Figuur 1: Een voorbeeld van de dwarsdoorsneden in het onderfront. Kijk het verloop van de canalis lingualis in de spina mentalis.
Er kan ook een kaakoverzicht foto (virtuele OPT) worden vervaardigd. Het voordeel hiervan is dat de dikte van de opname kan zodanig worden ingesteld dat alleen waar de behandelaar interesse in heeft wordt afgebeeld (Figuur2).Figuur 2: Een voorbeeld van een virtuele OPT met 1mm slice dikte. Het verloop van de canalis mandibularis is duidelijk te volgen.


 
Figuur 3: Daarnaast blijven de mogelijkheden voor een 3D opname best ruim. Die kunnen zowel voor enkele elementen, dentaal of maxillofaciaal zijn.