Behandelingen | Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling


Endodontologie

Iedere tand of kies heeft één of meerdere kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa (zie tekening). De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes.
Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Dit kan gevolgen hebben voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot.
Als patiënt kunt u pijn hebben of is een tand of kies erg gevoelig voor warmte of kou. Ook kan een tand of kies gaan verkleuren. Het is dan noodzakelijk dat een wortelkanaal wordt schoongemaakt en vervolgens weer opgevuld wordt, zodat bacteriën gedood worden en geen kans meer krijgen om voort te woekeren.
Het stellen van de diagnose, de preventie en behandeling van deze ziekten gebeuren in de endodontologie, een apart onderdeel van de tandheelkunde.
Tandarts-endodontologen hebben zich gespecialiseerd in endodontische behandelingen. Na hun studie tandheelkunde hebben ze daar drie jaar extra opleiding voor gevolgd.De wortelkanaalbehandeling 

De behandeling zelf bestaat meestal uit een wortelkanaalbehandeling.
Soms is dat een herhaling (revisie), omdat de eerdere behandeling niet tot genezing heeft geleid of niet succesvol is geweest of omdat er nieuwe problemen zijn ontstaan. Bij een herbehandeling moet het wortelkanaal eerst worden leeg gemaakt. Na een grondige reiniging wordt het vervolgens weer gevuld.
Soms is een kleine chirurgische ingreep noodzakelijk.
In dezelfde behandeling wordt meestal een vulling, een opbouw of een goede tijdelijke voorziening op de betreffende tand of kies gemaakt.
Bij complexe handelingen kan een vervolgbehandeling noodzakelijk zijn.
Bij een behandeling maken wij gebruik van een behandelmicroscoop. Op deze manier wordt het beeld  zeer sterk vergroot en kan er driedimensionaal worden gekeken. Een wortelkanaalbehandeling is echt millimeterwerk. Sommige dingen zijn met het blote oog niet waarneembaar.
Over de te behandelen kies of tand trekken wij een soort vel rubber (rubberdam). Dit doen wij om aseptisch (bacterievrij) te kunnen werken en geen last te hebben van mondspeeksel. Zo'n vel geeft bovendien bescherming tegen de zeer kleine instrumenten die zo in geen geval in uw mond kunnen vallen.
Tijdens de behandeling maken wij meestal enkele röntgenfoto's ter controle. Deze foto's gebruiken wij ook om te vergelijken met de situatie na verloop van tijd (1, 2 of 4 jaar): de nazorg.
Een behandeling duurt in principe +- 2,5 uur. De kans op klachten erna is altijd aanwezig, maar wordt door onze methode van werken zoveel mogelijk beperkt.
Gedurende de behandeling zelf voelt u normaal gesproken geen of nauwelijks pijn, omdat u een verdoving heeft gekregen.


Voor meer informatie

Klik hier voor meer informatie